četvrtak, 30. travnja 2009.

Furuli-dojmovi :)




Pika : Dojmovi sa radionice MALČIRANJA I SJETVE/SADNJE U POVIŠENE GREDICE
Objavio Kneja
Proteklog vikenda (25. i 26. travnja) grupa učenika okupljena u ekološkoj grupi Osnovne škole Vladimir Nazor Pazin, vođena učiteljicom Suzanom Nadišić i roditeljima, posjetila je permakulturno obiteljsko gospodarstvo u Furulima u kojem je održana dvodnevna radionica održivih ekološko organskih metoda uzgoja hrane. Radionice su se odvijale u sklopu projekta 'Pika i prijatelji' čakovečke udruge "Kneja", a planiraju se i nastavci radionica tijekom proljeća i jeseni na slične teme. Dvodnevne radionice je vodio Armano Jeričević. Projekt se uz Furule istodobno provodi u Zagrebu i Čakovcu.
Osnovci su u prekrasnom okruženju vježbali tehnike nastiranja, sjetve i sadnje u tzv. povišene gredice, što predstavlja neke od elemenata permakulturnog pristupa životu.
Permakultura je način dizajniranja održivih zajednica koja promatranjem i pažljivim promišljanjem prirode stvara harmonično okruženje primjereno čovjeku poštujući zemlju i okoliš u cjelini.

utorak, 28. travnja 2009.

Furuli

28.travanj 2009. Glas Istre


POSJET UČENIKA OBITELJSKOM GOSPODARSTVU U FURULIMA

Umjetnost i poljoprivreda kao način života

FURULI -
Proteklog vikenda grupa učenika okupljena u ekološkoj grupi pazinske Osnovne škole Vladimira Nazora, vođena učiteljicom Suzanom Nadišić i roditeljima, posjetila je obiteljsko gospodarstvo u Furulima, u kojem je održana dvodnevna radionica održivih ekološko-organskih metoda uzgoja hrane. Radionice su se odvijale u sklopu projekta »Pika i prijatelji« čakovečke udruge Kneja, a vodile su ih Marijana Lesar i Armano Jeričević.- Vrijednost takvih projekata jest suradnja škole, roditelja i djece i u izvannastavnim aktivnostima koje otvaraju mogućnost boljeg međusobnog razumijevanja kroz zabavu i edukaciju. Lani smo kroz sličnu inicijativu bili na imanju obitelji Jurković koja se bavi uzgojem konja, kaže Nadišić.Mali su Pazinci kroz igru i druženje učili kako se na istoj gredici mogu posaditi različite kulture. Kroz radionice će biti obuhvaćena sva četiri godišnja doba, čime će ista grupa djece biti upoznata s kompletnim procesom uzgoja, od sjemenja do prerade u skladu s prirodnim ritmovima.Na imanju u Furulima u planu su i radionice otvorenog tipa za odrasle, odnosno slikarstva, kiparstva, plesa, glazbe, biodinamičke poljoprivrede, permakulture i duhovnih tehnika.- Živimo radosno, ne praveći razliku između umjetnosti, njive i kuhinje. Umjetnost, kopanje ili bilo koja druga ljudska aktivnost ravnopravne su. Zadovoljstvo na kraju dana jedini je kriterij, naglasio je Jeričević.Furuli su zaselak nedaleko od Paza u kojem živi dvoje djece i troje odraslih.
A. Fi.

nedjelja, 26. travnja 2009.

Furuli

...slijedeće radionice će biti 23. i 24. 5.2009....

Furuli 26.4.2009.









...firuli firulu Furuli...

Veliki pozdrav svima ......

..... budite zdravi i veseli...
....u ritmu muzike za ples :)

subota, 25. travnja 2009.

Furuli 25.4.2009.









...subota u Furuli...

svima je bilo jako lijepo,ugodno,veselo...svi su nešto naučili...
...pozdravljam hrabrog Gabriela...

..mislim na Jana i Martu-velike penjače...na Ninu u Londonu...na bolesnog Noela....na jahačicu Tinu...na zdravog Višena..

....vratite nam se zdravi i veseli :))))
Hvala domaćinima na domaćoj hrani ...i na svemu...živjeli !

četvrtak, 23. travnja 2009.

Furuli

EKO….25.i 26.travanj 2009. subota i nedjelja…radionice u prirodi….

Voditelji radionica su Marijana i Armano…..

Dogovor je da se nađemo u 9 i 30 na autobusnoj stanici..
pa svi zajedno krećemo prema Pazu…u naše odredište ..selo Furuli….
vođe puta su Emini roditelji Snježana i Dragan …

Važno je da svi imate radnu odjeću,čvrste cipele i dobru volju !

Bilo bi lijepo da, u znak zahvalnosti,svatko po svom izboru i volji ,
domaćinima–voditeljima radionica-donese neku sitnicu…nešto što sami izrađujete..hranu,vino,med,sadnice,višak alata koji vam ne treba,slikarski pribor…razmislite ...

Planirajte ostati negdje do 15 ili 16 sati.

Ova obavijest jednako vrijedi za subotu (1.grupa) i za nedjelju (2.grupa)….

Molim vas da se međusobno dogovarate oko prijevoza,tako da idemo sa što manjim brojem automobila…

Čujemo se…………….veselimo se radionicama…………2.c,EKO grupa & Suziteljica